Spanningshoofdpijn

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn wordt gedefinieerd als pijn dat aan beide kanten van het hoofd aanwezig is. De pijn voelt drukkend, knellend of als een strakke band om het hoofd en kan een half uur tot een paar dagen duren. De pijn kan uitstralen vanuit de nek naar het hoofd, en veel mensen hebben last van een stijve nek en stijve schouders. Bij licht en geluid en gewone lichamelijk inspanningen zoals traplopen wordt de pijn niet erger. Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende vorm van hoofdpijn.

De oorzaak van spanningshoofdpijn is nog niet bekend. Er wordt gedacht dat verschillende factoren de spanningshoofdpijn veroorzaken. Spanning, stress en gespannen nekspieren en schouderspieren kunnen ervoor zorgen dat de hoofdpijn blijft of erger wordt.

Er bestaan twee soorten spanningshoofdpijnen:

  • Episodische spanningshoofdpijn, die af en toe voorkomt, minder dan 15 dagen per maand
  • Chronische spanningshoofdpijn, die op meer dan 15 dagen per maand voorkomt

Episodische spanningshoofdpijn 

Episodische spanningshoofdpijn is hoofdpijn door bijvoorbeeld vermoeide ogen, een stijve nek of een drukkend gevoel op uw voorhoofd na een drukke dag. Vaak is deze vorm van hoofdpijn goed te behandelen met een paracetamol of ibuprofen. Ontspannen is dan belangrijk. Deze vorm van spanningshoofdpijn is onschuldig en hierbij hoeft u de dagelijkse werkzaamheden niet neer te leggen. Deze zogenoemde episodische spanningshoofdpijn varieert gemiddeld van 30 minuten tot 7 dagen. 

Chronische spanningshoofdpijn 

We spreken van chronische spanningshoofdpijn als de hoofdpijn meer dan 15 dagen per maand voorkomt. De meest voorkomende chronische spanningshoofdpijn is het slikken van teveel pijnstillers. Dit noemen wij medicatie-afhankelijke hoofdpijn.

 

 

Wat is er aan te doen?

Spanningshoofdpijn wordt door de fysiotherapeut behandeld met rekoefeningen voor de nek, zodat de spieren rondom de nek in ontspannen toestand komen. Kracht oefeningen voor de nekmusculatuur om de stabiliteit van de nek te verbeteren. En therapie voor het verbeteren van de mobiliteit van de nek.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Probeer actief te blijven en door te gaan met uw werk en normale activiteiten. Een gezonde leefstijl kan u helpen om met de hoofdpijn om te gaan. Zo is het belangrijk om genoeg te slapen, gezond te eten, genoeg te bewegen en dat u elke dag genoeg rust en tijd vrij maakt voor ontspanning.

Vergoeding

Orofaciale fysiotherapie valt onder Fysio of Manuele therapie of beide. Dit is afhankelijk van de gekozen technieken op basis van wat de therapeut nodig acht en wat jij wenselijk vindt. Als je het gevoel hebt dat ik wat voor jou kan betekenen neem dan contact op!
Je bent altijd welkom.