Myogene TMD

Wat is Myogene TMD?

Myogeen staat voor afkomstig van spieren. TMD staat voor temporo mandibulaire dysfunctie. Dat wil zeggen; de functie van het kauwstelsel laat te wensen over en de verminderde functie is in dit geval te wijten aan de spieren. Meestal is er sprake van pijn, stijfheid en snelle vermoeidheid bij  kauwen of wijd openen maar ook in rust kunnen spieren pijn produceren.

De kauwspieren kunnen hypertoon zijn. Dit betekent; de kauwspieren hebben dan een verhoogde basis spanning.  Een voortdurende lichte verkramping. Als spieren voortdurend aangespannen zijn worden ze vanzelf pijnlijk bij samentrekken, rekken en erop drukken. Belangrijk om te beseffen dat dit pijn is, op basis van een milieuprobleem in de spier . Er is geen schade en toch pijn. De meeste mensen koppelen pijn al gauw aan schade.

Kauwspieren kunnen hypertoon worden door verschillende oorzaken.

  1. Er is sprake van abnormaal gebruik door mondgewoonten zoals klemmen, knarsen , lipbijten , tongpersen, vacuumzuigen, roken, kauwgom kauwen en nachtelijk klemmen. Deze gewoontes zijn vaak onbewust aanwezig en veroorzaken een abnormale belasting van de kauwspieren. Gedurende de dag en nacht krijgt de spier dan onvoldoende rust.
  2. Door een pijn/irritatie bron ergens anders, bijvoorbeeld in de nek of in het gebit, kan de basis spierspanning van de kauwspieren verhoogd worden. De spierspanning blijft verhoogd zolang de prikkel bron aanwezig is.
  3. Stress verhoogd de spierspanning in alle spieren dus ook in je kauwspieren.
  4. Abnormaal bewegen als gevolg van bijvoorbeeld vermijdingsgedrag. Vermijden op een kant te kauwen bijvoorbeeld is een voorbeeld van abnormaal belasten waardoor een kauwspier verkrampt kan raken.

Als een kauwspier voor lange tijd gespannen is ontwikkelen zich locale verhardingen (knopen) in de spier. Dit zijn groepjes sterk verkrampte spiervezels die spontaan pijn kunnen opleveren bij belasting van de spier in de vorm van samentrekken, rekken of erop drukken. Deze pijnlijke verhardingen, worden ook wel triggerpoints genoemd. Als je voldoende druk geeft, haal je de “trekker” over en krijg je een karakteristieke pijnuitstraling in een groter gebied. Deze triggerpoints zijn goed beschreven en onderzocht en zijn vaak verantwoordelijk voor onbegrepen pijn.

Wat is er aan te doen?

Het is van belang de oorzakelijke factoren aan te pakken.

  • In het geval van aanwezigheid van mondgewoonten kunnen deze mondgewoonten afgeleerd worden of in ieder geval verminderd worden.
  • Ligt de oorzaak voornamelijk bij een irritatie bron in andere structuren dan is het wijs om deze bron(nen) aan te pakken.
  • Als stress een belangrijke factor is, is het zaak de stress te verminderen. Allereerst door de oorzaken van de stress te zoeken en deze als het kan te verminderen of weg te nemen. Daarnaast kan je door ontspannings technieken en ademhalings oefeningen te doen de stress te verminderen.
  • Klachten ontstaan meestal door een combinatie van factoren dus is ook de behandeling vaak gericht op de factoren die te veranderen zijn.

Daarnaast kan je de kauwspier  tot ontspanning krijgen door te rekken en te masseren. Hier zijn speciale technieken voor. Triggerpoints kan je behandelen door heel lokaal te rekken en te masseren maar ook  door bijvoorbeeld  Dry Needling toe te passen.

Vergoeding

Orofaciale fysiotherapie valt onder Fysio of Manuele therapie of beide. Dit is afhankelijk van de gekozen technieken op basis van wat de therapeut nodig acht en wat jij wenselijk vindt. Als je het gevoel hebt dat ik wat voor jou kan betekenen neem dan contact op!
Je bent altijd welkom.