Medicatie afhankelijke hoofdpijn
Wat is medicatie afhankelijke hoofdpijn?
Medicatie-afhankelijke hoofdpijn is hoofdpijn wat wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van geneesmiddelen tegen hoofdpijn. Als u vaak pijnstillers slikt voor uw hoofdpijn raakt uw lichaam hieraan gewend. U krijgt dan hoofdpijn als u de pijnstiller een keer niet slikt. De hoofdpijn komt steeds terug totdat u een pijnstiller slikt.
Deze medicijnen kunnen hoofdpijn geven als u ze te vaak tegen de hoofdpijn neemt:
- paracetamol (pijnstiller)
- NSAID’s, zoals diclofenac , naproxen , ibuprofen (pijnstiller)
- triptanen (pillen bij een aanval van migraine)
- opioïden (heel sterke pijnstillers, zoals morfine )
De hoofdpijn kan komen als u 3 maanden of langer:
- op 15 of meer dagen in de maand paracetamol of NSAID’s slikt
- op 10 of meer dagen in de maand triptanen of opioïden slikt
- op 10 of meer dagen in de maand verschillende pijnstillers samen slikt
Het gaat dus om het aantal dagen in de maand dat u pijnstillers neemt. Hoeveel pillen u per dag slikt, telt niet mee voor de kans op hoofdpijn door pijnstillers.
Wat is er aan te doen?
Bij hoofdpijn door pijnstillers kunt u het beste in 1 keer stoppen met alle hoofdpijn-medicijnen. Het is belangrijk om dit proces samen met de huisarts te doorlopen. Na stoppen kan de hoofdpijn de eerste dagen erger worden. Dat komt doordat uw lichaam aan de pijnstillers gewend is geraakt. Dat maakt het moeilijk om te stoppen. Probeer toch door te zetten.
Vergoeding
Orofaciale fysiotherapie valt onder Fysio of Manuele therapie of beide. Dit is afhankelijk van de gekozen technieken op basis van wat de therapeut nodig acht en wat jij wenselijk vindt. Als je het gevoel hebt dat ik wat voor jou kan betekenen neem dan contact op!
Je bent altijd welkom.