Knappende kaak (ADD+R)

Wat is een knappende kaak?

De medische term hiervoor is ADD+R en staat voor Anterior disc displacement with reduction.

In het kaakgewricht bevindt zich een discus. Dit is een taai vezelig schijfje dat normaal als een alpinopetje op het kaak kopje zit. Niet bij iedereen heeft dit schijfje dezelfde vorm. Soms is dit schijfje wat afgevlakt waardoor het niet altijd goed op het kaak kopje blijft zitten. Bij de sluitbeweging verspringt de discus soms naar voren  zodat het voor het kaak kopje zit. Bij openen verspringt de discus weer terug op het kaak kopje. Dit verspringen van de discus maakt een “knap” geluid,  en dit is bij openen vaak luider dan bij sluiten. Dit is geen ernstige situatie, want na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is men ervan overtuigd dat dit niet beschadigend is voor het kaakgewricht. Maar doordat het kaakgewricht zo dicht bij het oor ligt kan dat geluid behoorlijk hard zijn en daardoor als heel naar ervaren worden.  

Dit knappen kan acuut ontstaan maar ook geleidelijk toenemen in frequentie. Ook de hardheid van het geluid kan variëren. Meestal is het knappen op zichzelf niet pijnlijk. 

Wat is er aan te doen?

Door de kauwspieren te ontspannen zal de compressiedruk op het gewricht afnemen en zal de luidheid van de knap kunnen verminderen. Ook het oplossen van bewegingsstoornissen in de kaak en nek gewrichten kan bijdragen aan het verminderen van de knap geluiden.

Vergoeding

Orofaciale fysiotherapie valt onder Fysio of Manuele therapie of beide. Dit is afhankelijk van de gekozen technieken op basis van wat de therapeut nodig acht en wat jij wenselijk vindt. Als je het gevoel hebt dat ik wat voor jou kan betekenen neem dan contact op!
Je bent altijd welkom.