Dry Needling

Klachten

Blijf je maar diep in je bil pijn houden bij het lopen opstaan en gaan zitten? Zijn tijdens het hardlopen je kuiten veel sneller vermoeid en pijnlijker dan anders? Voel je de pijn in je boven rug al opkomen na een half uurtje werken? Blijft de pijn in je nekschouderlijn maar aanhouden ondanks dat je het rekt? Herken je deze klachten? Deze en andere spierpijnklachten worden vaak veroorzaakt door triggerpoints.

Triggerpoints

In spieren die langdurig gespannen zijn ontwikkelen zich verhardingen in de vorm van knobbels (knopen) of strengen. Op specifieke plaatsten ontwikkelen zich verhardingen die spontaan of door druk of trek erop  uitstralen naar andere gebieden. We noemen deze verhardingen trigger points. Als je voldoende druk of trek geeft haal je de “trekker”over en krijg je de uitstraling in een voor dat punt karakteristiek gebied. Deze pijn kan heel lang bestaan meestal omdat mensen de pijn toch willen vermijden en dus minder gaan belasten met conditie en krachtsverlies tot gevolg. Uiteindelijk leidt dit dan weer tot andere pijnbronnen.

Behandeling

Dry Needling is een behandelvorm van een daarin gespecialiseerde fysiotherapeut. Deze behandelvorm is er op gericht om vooral langer bestaande spierklachten op te lossen.

Een geoefend fysiotherapeut kan deze triggerpoints opzoeken en aanprikken met een dun naaldje. Dry betekent; er wordt geen vloeistof ingespoten, de naald is dan ook niet hol. Westerse wetenschappers zijn zo wel begonnen met het injecteren van verschillende stoffen in deze punten maar uiteindelijk bleken alle stoffen goed te werken. Zo besloten ze om geen vloeistof in te spuiten en dit had hetzelfde resultaat.

Een Dry needling behandeling is niet pijnlijker dan een drukpunt behandeling. Voordeel is dat het veel korter duurt dan drukken of masseren.  Het naaldje gaat er in en er meteen weer uit. Soms kan je een plotselinge samentrekking van de spier voelen we noemen dat een twitch.  De spier ontspant dan meestal meteen en volledig en doet dan niet of minder pijn.

Na een Dry needling behandeling kan je nog twee dagen wat spierpijn ervaren alsof je gesport hebt. Vaker ervaren mensen direct pijnvermindering en minder klachten bij bewegen

Vergoeding

Dry needling wordt vergoed als een onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling en wordt dus gewoon vergoed uit de aanvullende verzekering.