Cervicogene hoofdpijn

Wat is Cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn wordt gekenmerkt door hoofdpijnklachten vanuit de nek. Deze hoofdpijnklachten zijn voornamelijk gelokaliseerd aan één kant van het hoofd. Vaak gaat deze hoofdpijn gepaard met bewegingsbeperking in de nek. De hoofdpijnklachten kunnen vaak opgewekt worden door druk in de nek, door draaibewegingen en/of langdurige eenzijdige houdingen, waarbij de pijn kan uitstralen in de schouder en/of arm aan dezelfde kant. Patiënten melden vaak dat het om een zeurende pijn gaat die ook in aanvallen kan komen en dan uren tot dagen kan duren. De pijn kan ook chronisch worden.

De oorzaak van cervicogene hoofdpijn is niet bekend. Het kan zijn dat de pijn komt vanuit de wervels, spieren en/of banden. 

Wat is er aan te doen?

De pijn kan goed behandeld worden door een fysiotherapeut en/of een manuele therapeut. De behandeling bestaat uit het verbeteren van de mobiliteit van de nek, houdingsinstructies en oefeningen om de spierkracht van de nekspieren te verbeteren. Om de pijn te verminderen kan u zelf oefeningen doen om de spieren rond de nek soepel te maken en te houden. Ook kan u tijdens het werken achter een computer letten op uw houding.  Als u een lange tijd in dezelfde houding zit kunnen spieren gaan verkrampen. Door regelmatig van houding te wisselen is er minder kans op verkramping van spieren.

Vergoeding

Orofaciale fysiotherapie valt onder Fysio of Manuele therapie of beide. Dit is afhankelijk van de gekozen technieken op basis van wat de therapeut nodig acht en wat jij wenselijk vindt. Als je het gevoel hebt dat ik wat voor jou kan betekenen neem dan contact op!
Je bent altijd welkom.