BPPD

Wat is BPPD?

BPPV is de afkorting voor Benign Paroxysmal Positional Vertigo. Benign staat voor goedaardig en goede prognose. Paroxysmal geeft aan dat het korte en heftige duizeligheid betreft. Positional geeft aan dat het gerelateerd is aan positie van het hoofd ten opzichte van de zwaartekracht. Vertigo is een misleidende (meestal ronddraaiende ) sensatie van het in beweging zijn van onszelf of onze omgeving terwijl dit niet zo is. 

De duizeligheid is een kortdurende heftige draaiduizeligheid die snel weer uitdooft meestal binnen de minuut. Tussen de heftige momenten kan er wel een “wattig” gevoel blijven. Momenten van optreden zijn vaak; gaan liggen en opstaan van lig naar zit. Snel omhoog kijken en snel omkijken. Bijkomende symptomen zijn misselijkheid en soms overgeven.

In een evenwichtsorgaan zijn er kristalletjes terecht gekomen in een van de halfcirkelvormige kanalen. Deze kristallen bevinden zich normaal niet op deze plek en verstoren in bepaalde posities van het hoofd de normale informatiestroom naar de hersenstam. Dit heeft tot gevolg dat dit evenwichtsorgaan niet verwachte (abnormale ) informatie geeft, waardoor de hersenen even niet meer weten hoe dit te interpreteren en er een desoriëntatie ontstaat ten opzichte van de omgeving.

Wat is er aan te doen?

Er bestaat een goede behandeling voor deze vorm van duizeligheid. De orofaciaal fysiotherapeut zal met u een manoeuvre uitvoeren afhankelijk van in welk halfcirkelvormig kanaal de kristallen zitten en uw bewegings(on)mogelijkheden.  Vaak zal dit een Epley manoeuvre zijn maar er zijn ook andere mogelijkheden. De resultaten van deze therapie zijn erg goed en de meeste mensen zijn nagenoeg klachtenvrij in 1-3 behandelingen. 

BPPV kan ook spontaan herstellen. De duur van herstel is echter moeilijk te voorspellen.

Vergoeding

Orofaciale fysiotherapie valt onder Fysio of Manuele therapie of beide. Dit is afhankelijk van de gekozen technieken op basis van wat de therapeut nodig acht en wat jij wenselijk vindt. Als je het gevoel hebt dat ik wat voor jou kan betekenen neem dan contact op!
Je bent altijd welkom.