Acuut beperkte kaak (ADD-R)

Wat is een acuut beperkte kaak?

De medische term is ADD-R en staat voor anterior disc displacement without reduction. Meestal voorafgegaan door ADD+R (knappende kaak). In het kaakgewricht bevindt zich een discus. Dit is een taai vezelig schijfje dat normaal als een alpinopetje op het kaakkopje zit. Niet bij iedereen heeft dit schijfje dezelfde vorm. Soms is dit schijfje wat afgevlakt waardoor het niet altijd goed op het kaakkopje blijft zitten. Bij de sluitbeweging verspringt de discus soms naar voren  zodat het voor het kaakkopje zit. Bij openen verspringt de discus weer terug op het kaakkopje. Dit verspringen van de discus maakt een “knap” geluid (ADD+R). In het geval van ADD-R blijft de discus voor het kaakkopje steken en schuift het niet meer terug op de plaats. Doordat de discus voor het kaakkopje blijft zitten wordt het naar voren glijden van het kaakkopje nu verhinderd met als gevolg een beperkte mondopening. Dit kan spontaan weer terugschieten maar als dit niet gebeurd kan de orofaciaal fysiotherapeut een handje helpen.

Wat is er aan te doen?

Hoe sneller de behandeling wordt gestart, hoe groter de kans op succes. De orofaciaal fysiotherapeut zal proberen ruimte in het gewricht te scheppen met gewrichts mobiliserende technieken zodat de discus de ruimte heeft om weer terug te verplaatsen naar op het kaakkopje in plaats van ervoor. 

Vergoeding

Orofaciale fysiotherapie valt onder Fysio of Manuele therapie of beide. Dit is afhankelijk van de gekozen technieken op basis van wat de therapeut nodig acht en wat jij wenselijk vindt. Als je het gevoel hebt dat ik wat voor jou kan betekenen neem dan contact op!
Je bent altijd welkom.